FESTÉSZET

 

Frank Adél festményei 2008 júniusában az Aulich Art Galériában, 2010 szeptemberében a Nádor Galériában, és 2014-ben a Nick Art & Gallery-ben a tervező kollekciója mellett a festményei is bemutatásra kerültek.

 

Izgalmas, kortörténeti inspirációjú ruháiról készült festményein sajátos gyűrt varrás applikáció technikát alkalmaz, így hozva létre egyedi 3D hatású képeket. A gyakran ékszerrel is kiegészített ikerprodukciói egy ruhát és az arról készült festményt foglalják magukban. A műtársításokban a festészet és a ruhatervezés nem távoli művészeti ágként jelenik meg, hanem egyenrangú félként egészítik ki egymást.

 

Az elsőként ezt a technikát felvonultató művek a „Szép éhező” sorozat részei, ami a női szépségideál gazdasági érdekek által manipulált eltorzulására utal egy olyan korban, amikor a kiteljesedett, pozitívan megélt és megélendő nőiség helyett modellek halnak meg a kifutón, és nők százezrei vállalnak szenvedéssel járó, felesleges plasztikai beavatkozásokat.

 

Szép Éhező I.

130/90cm

Szép Éhező II.

120/80cm

Szép Éhező III.

130/90cm

Szép Éhező IV.

Szép éhező V.

Szép éhező VI.

Korábbi munkái, mint az „Istennel sakkozás kockázata” vagy a „Modern Venus” sorozat hasonlóan politikai, társadalomkritikai töltetűek.

Az Istennel sakkozás kockázata

100/100cm

Popper Péter műve címében szolgált inspirációul ehhez a festményhez. A képen a 2004-es sakk-világbajnoksági döntő 5. játszmájának 19-ik lépése látható, sötét (Kramnyik) bábui. Világos (Lékó Péter)- akinek bábuit nem láthatjuk- a 69-ik lépésben mattot ad és nyer.

A sakktábla szimbólum, ahol a vesztes sötét bábui, lépései az emberiség önsors rontó, elkerülhetetlen végét jelképezik az élet sakkjátszmájában egy olyan erővel szemben, amit sem legyőzni, sem felfogni, sem megérteni nem tud. Megalomán diktátorok, vallási vagy etnikai ellentétek, koholt vádak és háborús indokok, vagy humanitáriusnak álcázott intervenció nevében embertelen bűnöket elkövetni istentelen dolog. Az emberiség fejlődése a rombolást szolgálja, ezt jól példázza a XX.-ik század, ahol a technikai vívmányok az értelmetlen háborúk, kegyetlen vérengzések eszközei voltak. Végül mindenképpen veszítünk, a kérdés csak az, meddig tart a játszma.

„Fontos volt számomra, hogy a kép feszes, összeszedett, érzelemmentes legyen, és tartalmával ellentétes hatást keltsen. Olyan sakkjátszmát kerestem, ami egyfajta síkszerű, fegyelmezett szimmetriát ad, és a szimbolikus 10-es szám is megjeleníthető.”

Tovább…

Modern Vénusz

 

Modern Vénusz II.

150/120cm

Modern Vénusz III.

120/200cm

A festményen egy plasztikai műtéten éppen áteső, felnyitott hassal, mégis boldogan, szinte aléltan pihenő nő látható orvosi zöld lepellel félig eltakarva.

A fotón a Magyar Állami Operaház balerinája performanszot ad elő a budapesti Aulich Art Galériában. A fotó a Sikeres Nők Magazinban jelent meg.

A mű a Céltábla vagy örvény? Vagy mindkettő?  című festményhez kapcsolódik.

Fenéknagyobbítás, mellplasztika, zsírleszívás- a kereskedelmi haszonszerzés céltáblája a modern nő, és a tökéletesség illúziója örvényként húzza le.

 

A tervező 2005 elején hozta létre a Radical- Prestige & Provocation kollekciót, ami modern és extravagáns  elemekre épül, míg az Adele Frank kollekció kortörténeti ihletésű, elegáns vonal.

Frank Adél több bemutatóra kért fel transzvesztita dívákat, mert úgy érezte, hogy az extrém nőiesség megnyilatkozása kiváló lehetőség a ruháinak a bemutatására.

A festmény inspirációja egy budapesti galériában készült fotó, ami a Délután Magazinban jelent meg.

Fenéknagyobbítás, mellplasztika, zsírleszívás- a kereskedelmi haszonszerzés céltáblája a modern nő, és a tökéletesség illúziója örvényként húzza le. A mű a Modern Venus I,II  festményekhez kapcsolódik, ahol az egyiken egy plasztikai műtéten éppen áteső, felnyitott hassal, mégis boldogan, szinte aléltan pihenő nőt ábrázol orvosi zöld lepellel félig eltakarva, míg a másik szoborinstalláció szexshopból származó guminőből készült.

A festményen látható ruha a Sikeres Nők Magazinban jelent meg és a Nádor Galériában került bemutatásra.

Legutóbbi műve a 3 festményből álló Flags (Zászlók) sorozat, melyben az adott országot legeklatánsabban kifejező nők arcképeit egyedi technikájával ábrázolja.

Továbbá önportréinak koncepciói két témát takarnak: az egyik a Geisha Warrior, amely parabolikus megnyilatkozása a nőies és férfias tulajdonságoknak, a másik a Geisha Bride, amely a piedesztálra emelt nőiesség látens paradoxonja.

Zászlók I.

100/70cm

Zászlók II.

100/70cm

Önarckép Geishabride

150/100cm

Önarckép II.

80/60cm

Mary Bride színre lép

 

Mary Bride II.

 

Jóleső Nyugalom I.

100/70cm

Jóleső Nyugalom II.

100/70cm

Jóleső Nyugalom III.

100/70cm

Ölelés I.

100/70cm

Ölelés II.

2x 50/70cm

Ölelés III.

100/70cm

Ölelés IV.

4x 100/70cm

Rövidre vágva

4x 30/20cm

New Age

 

Mikro - Makro I.

 

Mikro - Makro II.

40/50cm

Mikro - Makro III.

100/70cm

Hatalom a mi dicsőségünk

150/100cm

Hullámzó vágy